Log ind

Forlæng holdbarheden på dine roser

Sådan får du dine roser til at holde længere

Rosen rummer ligesom det hele. Hvor mange andre ting her på jorden symboliserer kærlighed, skønhed, død og genfødsel – vel at mærke på én gang. Det er rimelig overskudsagtigt.

Måske netop derfor er dét at modtage en buket smukke, røde roser så særligt og helt igennem fantastisk. Uanset hvilke rammer de bliver sat i, tilføjer de noget ekstra til miljøet – i hvert fald lige indtil at de smukke blomster begynder at hænge med hovederne.

Men som med alt andet her i livet må selv langstilkede roser bukke under på et tidspunkt. Her er imidlertid fem gode råd til at få allermest ud af den ultimative blomst:

Skær stænglerne korrekt

Det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du vælger at skære stænglerne. Gå efter en 45 graders vinkel, der gør det nemt for dine roser at suge vand helt op til blomsterhovederne. Skær gerne et par centimeter af, hver gang du skifter vand og lade det endelig foregå under varmt, rindende vand – så bli’r dine roser så glade.

Befri stænglerne for blade

Den del af stænglerne, der skal være i vand, bør være helt befriet for blade. Tænker du ”skidt pyt” og lader bladene sidde, vil du formentlig opleve, at bladene dør og spreder bakterier i vandet, som potentielt kan koste dine roser livet. Og det er der ingen, der er interesseret i.

Hold dine roser kølige

Placer ikke dine roser i direkte sol, under stærk elektrisk lys eller i nærheden af ​​varme radiatorer og husholdningsapparater – det er den sikre vej til visne blomster. Roser trives ved stuetemperatur, og har du mulighed for at stille dem køligt i løbet af natten, kan du forlænge deres liv betragteligt.
Undgå desuden frisk frugt i nærheden af blomsterne. Nogle frugter udskiller nemlig ethylen, der stimulerer modning – også hos roser.    

Sig ja til blomsternæring

Blomsternæring indeholder en kombination af vigtige næringsstoffer, som gi’r smukke blomster og forlænget liv. Derfor kan du med fordel tilsætte en smule blomsternæring, hver gang du skifter blomstervandet.

Skift vandet ofte

Her er vi ude i det måske mest banale, men samtidig vigtigste tip: Gi’ dine roser nyt vand dagligt. Det vand, de står i, er alt de har, og derfor er du nødt til at være over det. Efter et par dage i en vase er det slut med næringen, og derfor er den nemmeste huskeregel at skifte vandet dagligt. Heller ikke her er det ligegyldigt, hvordan du kaster dig over den proces. For roser gælder det nemlig, at de har det bedst i varmt vand. Hvor underligt det end måtte lyde, så taler vi altså om det det varmeste vand i hanen! Sagen er den, at roser ofte har luft i stilkene, hvilket gør, at vandet ikke kan komme helt op til blomsterhovederne. Ved at sætte roserne i varmt vand presses luften ud af stilkene, og der er nu fri passage til toppen af blomsten. Smart, ikk’?