Log ind

Forlæng holdbarheden på din buket

Blomster er den ultimative forkælelse. Et håndgribeligt bevis på at nogen rent faktisk har skænket en en tanke, og selvfølgelig er det bare om at få så meget ud af det øjeblik som overhovedet muligt. Der er dog den meget konkrete udfordring, at blomster er natur, og natur dør, når vi hiver den med indenfor. Men indtil da, skal buketten nydes, og heldigvis kan man selv gøre en del for at forlænge den gode oplevelse.

Her følger vores tretrins-guide til et langt og godt blomsterliv: 

 

Sørg for den rigtige vandtemperatur

Det er på ingen måde ligegyldigt, om du lader din buket bo i koldt, lunkent eller varmt vand. Temperaturen på vandet er nemlig afgørende for, om blomsterne kan optage vandet på optimal vis.

Løgblomster som tulipaner, påskeliljer og hyacinter har det bedst i koldt vand, mens blomster med grenede stilke som roser og syrener trives bedst i varmt vand. Og her snakker vi altså det varmeste vand fra hanen! Det kan måske lyde naturstridigt, men det varme vand trækker luft ud af blomstens transportsystem og giver på den måde plads til, at blomsten kan trække vand helt op i toppen af stilken. Hvabehar?!

Buketter med forskellige typer af blomster bør stå i lunkent vand, som bedst muligt tilgodeser de forskellige blomsters behov. Husk også at bruge holdbarhedsmidlet, som er med buketten. Dette gælder dog ikke for tulipaner. Midlet gør at stilkene får de nødvendige næringsstoffer, så den holder længere.

 

Fjern eventuelle blade

Der er en god måde og en dårlig måde at håndtere det første trin på vejen til et langt blomsterliv. Er man en smule på tværs, kan man jo forsøge sig med den dårlige: Tag buketten, som den er, og dump den ned i en halvbeskidt vase med en sjat vand. Benytter man sig af den metode, kan man være nogenlunde sikker på, at buketten vil få et kort og beskedent liv.

Alternativt kan man prøve den gode måde: Fjern alle blade på den nederste del af stænglen, så vandet holder sig friskt i længere tid samtidig med, at man undgår lugtgener fra halvrådne blomsterblade.

 

 

Skær stænglerne på skrå

For at holde buketten frisk så skær derefter stænglerne på skrå – minimum 2 cm op af stilken – så blomsterne nemmere kan optage vandet. Hér gælder den regel, at jo hårdere en stilk, jo længere et snit bør du skære.

Endeligt putter du buketten i en rengjort vase, som udgør den ultimativt bedste ramme om et godt blomsterliv.

 

 

Giv din buket kærlighed døgnet rundt

Vil du have mest muligt ud af din blomsterbuket, skal du være over den. Betragt den som et første, andet eller tredje barn, der skal passes og plejes for at stortrives. Blomstervand er lig med bakterier, så skift vandet dagligt – og skær gerne en smule af stænglerne for hver gang, så blomsterne kan suge på fuld kraft.

Du kan eventuelt tilsætte et holdbarhedsmiddel, der giver blomsterne næring og dermed forlænget liv til din buket. Her bør der dog falde en væsentlig bemærkning: Gi’r du løgplanter holdbarhedsmiddel, drikker de mixturen som steroider! Resultatet vil være det fatale, at blomsterne vokser for hurtigt og dør før tid. 

Når du skal udse dig det perfekte sted at stille din buket, gør du klogt i at undgå vindueskarme med direkte sol, tændte radiatorer og varme lamper, da høje temperaturer over længere tid reducerer bukettens levetid markant. Undgå desuden frisk frugt i nærheden af blomsterne. Nogle frugter udskiller nemlig ethylen, der stimulerer modning – også hos blomster.

Tilbage er der kun at ønske din buket godnat. Dette gør du bedst ved at stille den koldt – eksempelvis i en kælder – hvor den kan holde sig flot og rank til næste dag.